Everythingdo gjë që ju duhet të dini në lidhje me R-chop

Everythingdo gjë që ju duhet të dini në lidhje me R-chop

Kimioterapia përdor një larmi të gjerë të barnave. Disa janë efektivë vetë, ndërsa të tjerët punojnë më mirë në kombinim me llojet e tjera të ilaçeve. Kimioterapia R-Chop është një shembull i një trajtimi të kombinuar.

r-chop përbëhet nga pesë ilaçe të ndara. Këto janë:

 • (R) Rituximab (Rituxan)
 • (C) Ciklofosfamidi
 • (H) Hydrochloride doxorubicin
 • (O) vincristine (oncovin, vincasar pfs)
 • (p) Prednisolone

r-chop është një trajtim sistemik, që do të thotë se përhapet përmes trupit.

R-chop vret qelizat e kancerit, dhe është një trajtim standard për disa lloje të limfomës jo-Hodgkin (NHL), e cila përbën rreth 4 përqind të të gjithë kancereve në Shtetet e Bashkuara.

Marrja e një recete kimioterapie mund të jetë shqetësuese dhe e frikshme. Ky artikull do të shpjegojë se çfarë është kimioterapia R-chop, si funksionon dhe sa efektive është.

Si funksionon kimioterapia R-chop?

Tre nga ilaçet në qelizat kancerogjene të sulmit R-CHOP. Ata punojnë në mënyra të ndryshme:

 • Ciklofosfamidi konvertohet në metabolitët në mëlçi. Këto lidhen me qelizat kanceroze dhe ndërhyjnë në ADN -në e tyre. Ky ndërhyrje parandalon ndarjen e qelizave të kancerit, e cila ndalon rritjen e tumorit.
 • Hydrochloride doxorubicin është një bllokues enzimë. Qelizat e kancerit mbështeten në një enzimë të quajtur topoisomerase 2 për t’u përhapur. Bllokimi i kësaj enzime ngadalëson ose ndalon rritjen dhe ndarjen e qelizave kanceroze.
 • Vincristine është pjesë e një grupi ilaçesh të quajtura alkaloide Vinca. Këto ilaçe parandalojnë ndarjen e qelizave, e cila ngadalëson ose ndalon rritjen e tumoreve.
 • rituximab është një lloj i ilaçit me antitrupa. I përket një klase të ilaçeve të quajtura terapi të synuara https://harmoniqhealth.com/al/. Rituximab bashkohet me qelizat kanceroze, të cilat mund të shkaktojnë sistemin imunitar të trupit për të sulmuar.

  Prednisolone është një kortikosteroid. Në rastin e kancerit, ndihmon me:

 • Reduktimin e ënjtjes rreth tumorit
 • Luftimi i nauzës që mund të ndodhë gjatë kimioterapisë
 • Mbrojtja dhe rritja e Sistemi imunitar
 • Trajtimi i reaksioneve alergjike

Në varësi të madhësisë dhe llojit të tumorit, një person mund të kërkojë disa kurse gjatë disa muajve.

Trajtimi zakonisht do të bëhet në një njësi ditore të kimioterapisë. Disa njerëz mund të kenë nevojë për një qëndrim të shkurtër në spital, veçanërisht nëse kanë ndonjë gjendje tjetër mjekësore.

Një profesionist i kujdesit shëndetësor do të marrë një test gjaku para se të fillojë trajtimi për të siguruar që personi të jetë mjaft mirë për të vazhduar.

Një infermiere kimioterapie do të mbikëqyrë procedurën. Ata do të pyesin për ndonjë ndryshim të dukshëm në shëndetin e personit. Një specialist i kancerit gjithashtu duhet të jetë në gatishmëri për t’iu përgjigjur çdo pyetjeje.

Një infermiere kimioterapie zakonisht jep trajtimin përmes një linje. Ekzistojnë tre lloje të linjës:

 • kanula – një tub i shkurtër, i hollë që infermierja vendos në një venë në krah ose dorë.
 • Linja Qendrore – Një tub i imët që hyn në një venë në gjoks.
 • Linja PICC – Një vijë e hollë që shkon në krah dhe më pas në një venë në gjoks.
 • ofron paracetamol së pari pasi mund të ndihmojë me disa nga efektet anësore të mundshme të kimioterapisë.
 • Ilaçet kundër sëmundjes dhe antihistamines janë ilaçet e para që jep infermierja. Ata do t’i dorëzojnë këto ose me injeksion ose në formë tabletash.
 • Personi më pas do të marrë Prednisolone, i cili vjen në formë tabletash. Një person do të duhet të marrë një kurs të mëtejshëm 5-ditor pas çdo cikli të kimioterapisë.
 • Rituximab kalon nëpër një kanulë ose vijë që i bashkëngjitet një pompë. Kjo pajisje lejon ilaçin të hyjë në trup mbi 5 deri në 10 minuta.
 • Doxorubicin (një lëng i kuq) dhe injeksione ciklofosfamide ndjekin tjetër.
 • vincristine kalon nëpër vijë si një pikim. Dorëzimi i drogës do të zgjasë midis 5 dhe 10 minuta.
 • Procesi përdor lëngje për të ndezur trajtimet e linjës përmes, gjë që sigurohet që ilaçi ka hyrë në trup.

rreziqe të mundshme gjatë trajtimit

Ashtu si me çdo procedurë mjekësore, trajtimi R-CHOP mbart rreziqe. Këto përfshijnë:

reaksion alergjik

Nëse ndonjë nga simptomat e mëposhtme shfaqet gjatë ose pas kimioterapisë, është thelbësore që infermierja të ndërgjegjësohet:

 • Breathessness
 • Ndjenja e kruarje
 • Ndjenja e sëmurë
 • Simptoma të ngjashme me gripin
 • Dhimbje në stomak, shpinë ose gjoks
 • skuqjet

Presioni i ulët i gjakut

Disa njerëz përjetojnë një rënie të presionit të gjakut pas kimioterapisë. Kushdo që po merr ilaçe për presionin e gjakut duhet t’i tregojë infermierit përpara trajtimit të tyre.

Rrjedhje e drogës rreth vijës

Një rrjedhje e ilaçeve mund të çojë në goditje ose ndjesi shpimi gjilpërash rreth kanulës ose tubit. Shtë më mirë të informoni infermierin nëse kjo ndodh.

Efektet anësore të mundshme

Kimioterapia sulmon qelizat e kancerit, por gjithashtu mund të dëmtojë qelizat e shëndetshme. Si rezultat, ekziston një listë e gjatë e efekteve anësore të mundshme. Sidoqoftë, nuk ka gjasa që një person t’i përjetojë të gjithë.

Efektet anësore mund të ndryshojnë gjatë trajtimit R-CHOP. Disa mund të mos shfaqen deri në muaj ose vite pas kimioterapisë. Stafi në njësitë e kimioterapisë mund të sigurojë informacione mbi efektet anësore. Gjithmonë këshillohet që t’i kontaktoni ata nëse ndodhin ndonjë efekt anësor.

Efektet anësore më të zakonshme janë:

 • nauze
 • Humbja e flokëve
 • Goja e lënduar
 • Irritimi i fshikëzës
 • Urina e zbardhur
 • Mbajtja e lëngut
 • oreksi i rritur ose i shtypur Sheqeri i gjakut
 • mpirja në duar ose këmbë
 • Dhimbja e nofullës
 • Lëkura e thatë
 • Thonjtë e dobësuar
 • Ndryshimet e peshës
 • Të vjella
 • Ndryshimet në menstruacione
 • /li>

 • Problemet e frymëmarrjes
 • Ndryshimet në rrahjet e zemrës
 • Problemet e sistemit nervor

efekte anësore më serioze

R-chop mund të zvogëlojë numrin e trombociteve në gjak. Trombocitet ndihmojnë mpiksjen e gjakut, dhe numri i zvogëluar i trombociteve mund të rezultojë në fryrje dhe gjakderdhje të lehtë. Ndonjëherë, mund të ndodhin hundët dhe mishrat e gjakut.

Ekziston gjithashtu një rrezik i infeksionit sepse R-CHOP mund të shkaktojë një ulje të numrit të qelizave të bardha të gjakut.

Simptomat e një infeksioni përfshijnë:

 • Temperatura mbi 99.5 ° F
 • Shpejt duke u bërë e papjekur, me një temperaturë normale
 • Kalimi i shpeshtë i urinës
 • Ndjenja e lëkundshme ose me kokë të lehtë

Kushdo që përjeton ndonjë nga këto simptoma duhet të flasë me dikë në njësinë e kimioterapisë.

A është R-Chop i duhur për mua?

Droga që një mjek përshkruan do të varet nga faktorë të caktuar. Këto përfshijnë:

 • Lloji i kancerit
 • Madhësia e tumorit
 • Vendndodhja e tumorit
 • Kushtet e tjera mjekësore

R-chop është ndër trajtimet më efektive për NHL dhe shpesh është i suksesshëm. Në një analizë të efektivitetit të kimioterapive të ndryshme në NHL, autorët deklarojnë se R-CHOP ofron "avantazhe të rëndësishme" ndaj kimioterapive të tjera për trajtimin e këtij kanceri.

Shkalla e përgjithshme e mbijetesës 5-vjeçare e NHL është 71 përqind kur R-CHOP është trajtimi.

Sidoqoftë, R-chop nuk është i përshtatshëm për të gjithë për arsyet e mëposhtme:

 • Kanceri dhe kimioterapia mund të rrisin rrezikun e mpiksjes, kështu që njerëzit që janë të prirur ndaj mpiksjes së gjakut nuk duhet të ketë trajtim R-COP.
 • Kushdo që planifikon një fëmijë duhet të flasë me mjekun e tyre përpara se të pajtohet me trajtimin. Kimioterapia R-Chop mund të ndikojë në pjellorinë.
 • Gratë që ushqehen me gji duhet të ndalojnë së vepruari gjatë trajtimit.
 • Kimioterapia mund të ndikojë në disa kushte të tjera mjekësore.
 • Disa njerëz mund të marrin ilaçe të tjera që nuk janë në përputhje me ilaçet në kombinimin R-CHOP. Një mjek mund të sigurojë këshilla për ndërveprimet e mundshme të drogës.
 • Ilaçet e kancerit mund të ndikojnë në procedurat specifike të dhëmbëve, kështu që njerëzit duhet ta bëjnë dentistin e tyre të vetëdijshëm për trajtimin e tyre.
 • Kanceri/Onkologjia

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.